نویسنده : مهدی صالحی
لبخند سبز - «اسپی مزگت» نام نیایشگاهی در گیلان است بنایی برای عبادت با چنین نامی شاید اندکی عجیب به نظر آید. در این نام پارسی، اِسپی، اسپیه و ایسپیه به معنی سپید و مزگت نیز همان نیایشگاه است ؛ اسپی مزگت نیایشگاهی به یادگار مانده از دوران شاهان ساسانی است که به گواه تاریخ در دوره سلجوقیان مجدد بازسازی اساسی شده است و در دوره صفویه هم مرمت آن صورت گرفته و به عنوان مسجد استفاده میگردد، محوطه این بنا حدود شش هکتار بوده که در حال حاضر چیزی از بناها و قبرستان کنار آن باقی نمانده .
این بنای گردشگر ی تاریخی سپید که در کنار جنگل گیسوم قرار دارد یکی از آتشکده های چهارتاقی باستانی در ایران آن دوران بوده که در سال ۱۳۷۹خورشیدی در فهرست آثار ملی ایران جای گرفت. مرحوم منوچهر ستوده ایرانشناس بزرگ در یکی از کتابهای خود، اسپی مزگت را «یکی از عجایت هفت گانه گیلان» نامیده است.
شکل سازه اسپی مزگت یک ایوان میانی با دهلیزهای کناری است. پهنای این دهلیزها 3 متر و نیم و بلندای آنها از زمین نزدیک به 6 متر است. پایههای ایوان در پایه و میانه هشت گوش است و در بالا تاق خمیده و شکسته است. ماده ساختمان اسپی مزگت بیشتر از سنگ، آجر سرخ، سفال و ملات آهک است. دیوارهای اسپی مزگت 175 سانتی متر است. در دیوارهای این سازه تا بلندای 1 متر سنگ به کار رفته و در کنار آن، آجر سرخ چهارگوش در اندازه ۲۳سانتی متر در ستبرای ۶سانتی متر در جرزها و ستونها به کار گرفته شده است؛ همه اینها با ملات آهک به هم پیوسته است.
فیلم اسپی مزگت نیایشگاه دوره ساسانی
در بخش غربی و شمالی اسپی مزگت، دو پیشگاه ستوندار با سردر نیم گرد و خمیده هنوز بر جا مانده است. دیوارهای این پیشگاه های ستوندار به سوی درون سازه خمیده شده و راست نایستاده است. آسمانه سازه اسپی مزگت که اندک شیبی هم دارد، آمیزهای از اتاق گهواره و چهارتاقی است که با سفالهایِ تختِ بزرگ و نیم استوانه به اندازه 50 در 36 سانتی متر پوشانده شده است. برای سفید کردن نماهای دیوارهای آجری که داری دیوارنوشته به خط کوفی و آرایههای گیاهی است، از ملات آهک بهره برده شده و اندک نشانی از گچ کاری سده های میانه هنوز بر جا مانده است. در دیوارنوشته تاریخ ساختمان سده پنجم هجری دانسته شده و سفال های به دست آمده نیز به سده هشتم و دوران ایلخانی باز میگردد.
ریشه دوانی درختان جنگلی درون دیوارها، سیلاب رودخانه دیناچال و دستکاری و دیوارنویسی انسان های تاریخ ستیز به این یادگار باستانی ایران آسیب زده است، هرچند همچنان در فراخنای تاریخ به امید و آرزوی دیدار فرزندان این آب و خاک ایستادگی میکند.
برای رفتن به این پرستشگاه ایران باستان، در شمال غربی جلگه سرسبز گیلان، در ۸۰کیلومتری غرب شهر رشت جاده آستارا، ۲۲کیلومتری جنوب شهر تالش ، نرسیده به جنگل گیسوم، در دهستان دیناچال پره سر رضوانشهر، در کرانه راست رودخانه دیناچال، در روستای کیشه خاله، در میان پارک جنگلی دکتر رستگار جای دارد و مشتاقانه پذیرای گردشگر ان ایرانی و خارجی است.
بستن *نام و نام خانوادگی * پست الکترونیک * متن پیام |
مجله گردشگری لبخند سبز
معرفی آثار باستانی و جاذبه های گردشگری، مراکز خرید، رستورانها، مراکز فرهنگی و هنری، غذاها و آئین های سنتی، گردشگری سلامت و تمام آنچه به گردشگری ربط دارد البته با چاشنی لبخند چون قرار است کاری کنیم که حالمان بهتر بشود.
تاریخ شروع فعالیت سایت : اول دی ماه 1401
تهران پلاک 55 واحد 15
والا به خدا شما زنگ بزن ما خودمان خدمت میرسیم چرا شما بیفتید تو زحمت اگر هم خیلی مشتاق دیدن ما هستید تماس تصویری و بعدش هم کارت به کارت مبلغ آگهی که سفارش دادید .
اگر ایمیل زدید شما که دستتان به زدن عادت کرده یک پیامک هم بزنید راه دوری نمیرود ثواب دارد .
09126465250
labkhandsabz1@gmail.com
امیدوارم لبخند در لحظه لحظه زندگیتان جاری باشد .
تمامی عکسها و نوشته های این سایت بجز آنها که کپی میکنیم تولید خودمان است و هر گونه بهره برداری از آن مجاز است ( شما که بر میدارید چرا خودمان را سبک کنیم اونم تو این گرونی فقط اسم ما به عنوان نویسنده این گوشه کنارها بنویسید ممنون میشوم اگر لینک هم دادید که چه بهتر ) و فعالیت های این سایت تابع قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران است.