نویسنده : مهدی صالحی
لبخند سبز - موزه موسیقی اصفهان را میتوان یکی از جذابترین جاذبههای توریستی شهر اصفهان بهحساب آورد. موزه موسیقی اصفهان توسط بخش خصوصی راهاندازی و اداره میشود. این موزه یکی از مقصدهای اصلی گردشگر ان داخلی و خارجی است. شاید برای شما جالب باشد که بدانید، این موزه از سوی سایتهای جهانی برای بازدید به گردشگر ان خارجی پیشنهادشده و توانسته ازنظر کاربران و گردشگر ان، نمره کامل رضایت (نمره کامل ۵ستاره) را دریافت کند. در این مطلب ضمن معرفی این موزه، در خصوص آلات موسیقی موجود در این موزه، بخشهای مختلف موزه، امکانات رفاهی این موزه، مسیر دسترسی، ساعت بازدید، شماره تلفن، آدرس و مراکز تفریحی و دیدنی اطراف موزه موسیقی اصفهان اطلاعاتی را به دست خواهید آورد.
معرفی موزه موسیقی اصفهان
موزه موسیقی اصفهان در روز یازدهم آذر سال ۱۳۹۴تأسیس و بازگشاییشده است. ساختمان این موزه دارای معماری نوین و زیبایی است. این موزه به همت دو تن از موسیقیدانان برجسته کشور به نامهای مهرداد جیحون و شهریار شکرایی تأسیسشده است.
سازهای زهی موزه موسیقی اصفهان
دستگاهها و آلات موسیقی ارائهشده در این موزه شامل آلات موسیقی ایرانی و خارجی بوده و در بخش معرفی سازها، بهطور کامل در خصوص همه این دستگاهها توضیح دادهشده است.
موزه موسیقی اصفهان
سازهای کوبه ای
موزه موسیقی اصفهان یکی از جاذبههای توریستی است، که با توجه به تعریف موزه ساخته شده و بهخوبی در ذهن گردشگر ان خارجی ثبتشده است. مهمترین مواردی که در بازدید از موزه موسیقی اصفهان ذهن گردشگر ان خارجی مانده شامل موارد زیر است:
بازديد از موزه موسيقي اصفهان يکي از تجربههاي تکرار نشدني در سفر به شهر اصفهان است. در اين موزه شما ميتوانيد با بازديد از اين موزه با آلات موسيقي رايج و اصيل ايراني و جهان آشنا خواهيد شد. در اين موزه بيش از ۳۰۰آلت موسيقي در معرض ديد قرار داده شده است.
در اين موزه بر اساس موضوع و کاربري بخشهاي گوناگوني ايجاد شده است. در هر بخش اشيا و مفاهيم مرتبط نگهداري ميشود. به عبارتي هر بخش حکايتي مصور از موسيقي ايران و جهان است. در موزه موسیقی اصفهان تالارها و بخشهای مختلفی وجود دارد. این بخشها شامل موارد زیر میشود:
تالار سازهای محلی
در این تالار شما میتوانید انواع سازهای محلی را بهصورت جداگانه مشاهده کنید. در طول بازدید از این تالار، راهنمای شما بهدقت و با اطلاعات کامل، در خصوص تمام تارهای موجود به شما توضیحات کاملی را ارائه میدهد. تقریباً از تمامی استانهای ایران سازهای محلی جمعآوریشده و در این محل قرار دادهشدهاند.
تالار سازهای ملی
در تالار سازهای ملی شما میتوانید سازهای مختلفی که در ایران بهعنوان ساز ملی از آنها یاد میشود را مشاهده کنید. این سازها به دو زبان انگلیسی و فارسی به بازدیدکننده معرفی میشود. در این بخش از تالار شما میتوانید سازهای اهدایی بزرگان موسیقی ایران به این موزه را مشاهده کنید.
تالار مشاهیر موسیقی سنتی ایران (سرای آهنگسران)
در این تالار شما میتوانید با افراد برجسته در موسیقی ایران آشنا شوید. زندگینامه و آثار موسیقی معروف این افراد بهصورت کامل به شما معرفی میشود.
بخش موسیقی سرا
این بخش را میتوان یکی از جذابترین بخشهای موزه موسیقی اصفهان بهحساب آورد. در این تالار شما علاوه بر آشنایی با سازهای موسیقی، شاهد اجرای یک موسیقی زنده توسط کارکنان موزه نیز خواهد بود. در این بخش اجرای موسیقی زنده به همراه آواز سنتی بوده و نکته جالب آن این است که نوازندگان این سازها همگی از کارکنان این موزه هستند.
تالار سازهای خارجی
در این تالار شما با سازهای خارجی سنتی در دنیا آشنا میشوید. سازهای ترکی، هندی، عربی و سازهای اروپایی در این سالن وجود دارند.
تالار سازهای خاص
بخشی از موزه موسیقی اصفهان به سازهای خاص اختصاص دارد. این سازها یا به خاطر نوع ساخت و عملکرد خاص شدهاند، یا به خاطر نوع طراحی و نقش و نگارها بهعنوان ساز خاص معرفیشدهاند. این بخش را میتوان یکی از زیباترین بخشهای این موزه نامید چراکه انواع سازهای دستساز که دارای نقش و نگارهای خاص هستند، در این بخش نگهداری میشوند.
کارگاه ساز سازی
یکی دیگر از بخشهای جذاب موزه موسیقی اصفهان از دید گردشگران خارجی، کارگاه ساخت سازهای سنتی است. در این کارگاه بهخوبی به شما در خصوص نحوه ساخت انواع سازها توضیح داده میشود.
در موزه موسیقی اصفهان بیش از ۳۰۰عدد از آلات موسیقی ایرانی و خارجی جمعآوریشده است. عمده این آلات موسیقی توسط بزرگان موسیقی ایران و دنیا به این موزه اهداشده است. دراینبین شما میتوانید انواع سازهای قدیمی و مشهور این افراد را، در این موزه مشاهده کنید.
در این مطلب ما به شما مهمترین این سازها را معرفی میکنیم. البته این نکته را به یاد داشته باشید که تمامی سازهای قرار دادهشده در این موزه خاص و در نوع خود بسیار جذاب هستند، اما دراینبین سازهایی وجود دارند که معروفتر و محبوبتر میباشند.
ساز موزه موسیقی اصفهان
این سازها عبارتاند از:
ساز قانون
در واقع ساز قانون یک از قدیمیترین سازهای دنیا است. قانون سازی است که روی یک صفحه ذوزنقه شکل قرار میگیرد. این ساز در گروه سازهای مضرابی است. برای نواخت قانون باید به حالت چهارزانو نشسته و آن را روی پای خود قرار دهید و سپس با انگشت سبابه دستهای خود اقدام به نواختن ساز کنید. بر اساس برخی از اسناد تاریخی مخترع این ساز فارابی است و البته برخی دیگر افلاطون را مخترع این ساز مینامند. ساز قانون یک از قدیمیترین سازهای دنیا است و نواختن آن نیاز به هنر بسیار بالایی دارد.
ساز قیچک
در حقیقت ساز قیچک یکی از سازهای محلی این موزه است. این ساز بیشتر در استانهای هرمزگان و سیستان بلوچستان استفاده میشود. درگذشته از جمجمه اسب برای ساخت این ساز استفاده میشده است. این ساز از نوع سازهای زهی بوده و مانند کمانچه باید با آرشه آن را نواخت. ازنظر ظاهری این ساز کمی شبیه به ویولنسل اما بسیار کوچکتر است. برای نواختن این ساز باید به حالت دوزانو نشسته و ساز را به دست در جلوی خود نگهداشته و سپس اقدام به نواختن کنید.
ساز چنگ
به گفته کارشناسان، ساز چنگ را میتوان از مشهورترین سازهای دنیا نامید. از این ساز برای سرودن آوازهای حماسی استفادهشده است. این ساز در ادبیات فارسی جایگاه بالای دارد. نخستین آثار مربوط به چنگنوازی در ایران به ۴هزار سال پیش و در دوره ایلامیان میرسد. این ساز با حرکت نوک انگشتان دست در بین تارها اقدام به نواختن میکند.
تار
معروفترین ساز ایرانی تار است که یک از قدیمیترین سازهای ایرانی به شمار میرود. درواقع میتوان گفت که تار جد گیتار امروزی است. چوب بکار رفته در تار از جنس درخت توت بوده و هرچه این چوب کهنهتر باشد، صدای آن بهتر و دلنشینتر است. نکته جالب در خصوص تار این است که در تارهای قدیمی و اصیل، پردههای تار از جنس روده گوسفند بوده، جنس خرک تار از شاخ بز کوهی بوده و برای ساختن دو طرف دسته آن نیاز به استخوان شتر است. پوست استفادهشده روی تار نیز پوست جنین بره یا پوست ماهی است. سازهای تار قرار دادهشده در موزه موسیقی اصفهان بسیار قدیمی بوده و دارای طرحهای منبتکاری شده زیبایی است.
ساز رباب
این ساز نیز یک از سازهای قدیمی و محلی ایران است. خاستگاه این ساز خراسان و سیستان بلوچستان بوده است. همچنین بخشهای از افغانستان نیز از این ساز استفاده میکردند. این ساز بیش از هزار سال است که در موسیقی محلی ایران مورداستفاده قرار میگیرد، اما در دهه ۳۰و ۴۰هجری شمسی بهصورت رسمی وارد سازهای ملی شده است. این ساز از نوع سازهای زهی مضرابی است.
ساز بربط
ساز بربط را میتوان یکی از قدیمترین و کهنترین سازهای ایرانی بهحساب آورد. گفته میشود این ساز به قدیمیترین موسیقیدان ایرانی یعنی باربد افسانهای تعلق داشته است. جنس کاسه این ساز از جنس چوب درخت توت است. جنس صفحه رویی آن نیز از چوب درخت کاج است. هرچه این چوبها قدیمیتر باشند صدای ایجادشده در ساز بهتر خواهد بود.
ساز نی
ساز نی را یک از سازهای بادی ایرانی است. فرق اصلی نی با فلوت در این است که نی در بین دندانها قرار میگیرد. این ساز از ساقه گیاهی با همین نام ساختهشده و روی آن معمولاً ۵سوراخ قرار میگیرد. نواختن نی یکی از سختترین کارها بوده ولی موسیقی خارجشده از نی بسیار دلانگیز و سوزناک است.
دف
دف در سازهای ایرانی در بین سازهای کوبهای قرار میگیرد. خاستگاه دف در استانهای غربی ایران مانند کرمانشاه و کردستان بوده است. این ساز از نوع سازهای عرفانی و کلاسیک ایران است. بیشتر صدای تولیدشده در دف از زنجیر و حلقههای فلزی اطراف آن حاصل میشود.
ساز کمانچه
این ساز در گروه سازهای زهی قرارگرفته و باید از آرشه برای نواختن آن استفاده شود. جنس آرشه کمانچه با دیگر آرشه های موسیقی فرق داشته و از موی دماسب ساخته میشود. از برجستهترین استادان ساز کمانچه میتوان به استاد اصغر بهاری استاد کلهر اشاره کرد. در موزه موسیقی اصفهان شما میتوانید سیدیهای این استادان را بهراحتی خریداری کنید.
ساز تنبک
تنبک در گروه سازهای کوبهای است. تنبک را میتوان یکی از سازه پراستفاده در موسیقی ایران نام برد. قدمت تنبک در ایران به دوران پیش از اسلام بازمیگردد.
ساز سنتور
سنتور یکی دیگر از سازهای زهی مضرابی بوده و به همراه دو چوب (دو مضراب) نواخته میشود. در موزه موسیقی اصفهان شما میتوانید آثار موسیقی بزرگان سنتور ایران یعنی آثار استاد پایور و استاد مشکاتیان را بهراحتی خریداری نمایید.
همانطور که مطالعه کردید، بخش سازهای موجود در موزه موسیقی اصفهان بسیار کامل است.
در کنار این موارد شما میتوانید از اطلاعات ارائهشده توسط راهنمای موزه نیز استفاده کنید. نکته جالب در خصوص راهنمای موزه این است، که تمام آنها خود موسیقیدان بوده و بهخوبی با سازهای موسیقی و انواع موسیقی آشنایی دارند و حتی میتوانند برای شما با استفاده از سازها اقدام به نواختن بکنند.
آدرس و اطلاعات بازدید از موزه موسیقی اصفهان
موزه موسیقی اصفهان در خیابان توحید میانی، خیابان شهید قندی (مهرداد)، پلاک ۷۴قرار دارد. شما میتوانید بهراحتی با استفاده از اتوبوس به این آدرس مراجعه کنید.
برای استفاده از اتوبوس باید از راهنمای زیر استفاده کنید:
سوار بر اتوبوسهای خطوط زیر شوید:
مسیر شماره ۱:
حرکت از میدان شهدا به سمت بیمارستان غرضی
مسیر شماره ۲:
حرکت از سهراه ملک شهر به سمت ترمینال زایندهرود
سپس در خیابان حکیم نظامی و ورود به خیابان مهرداد پياده شده و با کمي راه رفتن به موزه موسیقی اصفهان خواهيد رسيد.
ساعات بازدید از موزه موسیقی ایران
این نکته را به یاد داشته باشید که موزه موسیقی اصفهان همهروزه از ساعت ۹صبح الی ۲۱شب باز بوده، اما آخرین زمان بلیتفروشی برای ورد به موزه ساعت ۱۹:۳۰دقیقه است. بعدازاین زمان دیگر بلیتی برای ورود به موزه فروخته نمیشود. زمان مناسب برای بازدید از موزه بین ۳الی ۴.۵ساعت است.
بهاي بليط ورودي موزه موسيقي اصفهان
براي بازديد از موزه موسيقي اصفهان همانند تمام اماکن فرهنگي دنيا نياز به پرداخت ورودي است. براي ورود به موزه براي گردشگران داخلي ۱۵۰۰۰تومان و براي گردشگران خارجي ۷۵۰۰۰تومان است.
تلفن موزه موسيقي اصفهان
موزه در تعطیلات رسمی شهادت و ارتحال و همچنین روزهای اول فروردین، ۱۳فروردین و ۲۲بهمن تعطیل است. شما میتوانید برای هماهنگی بازدید با شماره ۰۹۱۳۲۲۵۱۴۸۴تماس حاصل فرمایید.
دیدنیهای اطراف موزه
شما میتوانید قبل از اینکه وارد موزه شوید، از دیدنیهای اطراف و نزدیک موزه موسیقی اصفهان بازدید کنید.
این دیدنیها شامل موارد زیر است:
کلیسای وانک در فاصله حدود ۶۰۰متری
کلیسای سنت در فاصله حدود ۳۰۰متری
سیوسهپل در فاصله حدود ۲.۷کیلومتری
خانه کشيش اصفهان
کليساي بيت اللحم اصفهان
بستن *نام و نام خانوادگی * پست الکترونیک * متن پیام |
مجله گردشگری لبخند سبز
معرفی آثار باستانی و جاذبه های گردشگری، مراکز خرید، رستورانها، مراکز فرهنگی و هنری، غذاها و آئین های سنتی، گردشگری سلامت و تمام آنچه به گردشگری ربط دارد البته با چاشنی لبخند چون قرار است کاری کنیم که حالمان بهتر بشود.
تاریخ شروع فعالیت سایت : اول دی ماه 1401
تهران پلاک 55 واحد 15
والا به خدا شما زنگ بزن ما خودمان خدمت میرسیم چرا شما بیفتید تو زحمت اگر هم خیلی مشتاق دیدن ما هستید تماس تصویری و بعدش هم کارت به کارت مبلغ آگهی که سفارش دادید .
اگر ایمیل زدید شما که دستتان به زدن عادت کرده یک پیامک هم بزنید راه دوری نمیرود ثواب دارد .
09126465250
labkhandsabz1@gmail.com
امیدوارم لبخند در لحظه لحظه زندگیتان جاری باشد .
تمامی عکسها و نوشته های این سایت بجز آنها که کپی میکنیم تولید خودمان است و هر گونه بهره برداری از آن مجاز است ( شما که بر میدارید چرا خودمان را سبک کنیم اونم تو این گرونی فقط اسم ما به عنوان نویسنده این گوشه کنارها بنویسید ممنون میشوم اگر لینک هم دادید که چه بهتر ) و فعالیت های این سایت تابع قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران است.